2204-A Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması’nın amacı, lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışmalar yapmaya teşvik etmek, çalışmalarını yönlendirmek ve mevcut bilimsel çalışmalarının gelişimine katkı sağlamaktır. Bu yarışma, Türkiye genelinde 12 bölgede yapılmaktadır. Her bölge için bir il, merkez olarak seçilmiştir. Her bölgenin il merkezinden iki öğretim üyesi, TÜBİTAK tarafından yarışmalardan sorumlu Bölge Koordinatörü ve Bölge Koordinatör Yardımcısı olarak görevlendirilir. Adana, Ankara, Bursa, Erzurum, Konya, İstanbul Asya, İstanbul Avrupa, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun ve Van bölge merkezi illerdir. İllerin bölgelere göre dağılımları aşağıda verilmiştir.
Hatay ili olarak bölge finalini Adana'da yapıyoruz.
Yarışma, 12 ana alanda düzenlenmektedir.
Bu ana alanlarda yarışmaya başvuracak projelerin, aşağıda isimleri verilen tematik alanlardan birini kapsayacak şekilde hazırlanmış olması gerekir.
2204-C Lise Öğrencileri Kutup Araştırma Projeleri Yarışması’nın amacı, lise öğrenimine devam etmekte olan öğrencileri, Antarktika ve Arktik bölgelerde kutup bilimleri konusunda çalışmalar yapmaya teşvik etmek, kutup bilimleri alanında araştırmalar yapmaya yönlendirilen öğrencilerin bu alanda yapacakları nitelikli çalışmalarla ülkemizin gelecekte uluslararası bilimsel çevrelerde önde gelen ülkelerden biri haline gelmesine katkı sağlamaktır.
Yarışma; Canlı Bilimleri, Fiziki Bilimler, Sosyal ve Beşeri Bilimler, Yer Bilimleri olmak üzere 4 ana alanda ve bu alanların altında yer alan tematik alanları kapsayacak şekilde düzenlenmektedir. Yarışmaya başvuracak projelerin, aşağıdaki tematik alanlardan birisini kapsayacak şekilde hazırlanmış olması gerekir.
2204–D Lise Öğrencileri İklim Değişikliği Araştırma Projeleri Yarışması’nın amacı lise öğrencilerinin iklim değişikliği hakkında farkındalıklarını artırmak, ülkemizdeki doğal kaynakların sürdürülebilir şekilde kullanılması konusunda çalışmalar yapmasını teşvik etmek, bu konu hakkında toplum bilincini oluşturmak ve iklim değişikliğinin olumsuz etkilerine yönelik çözümler üretmelerini sağlamaktır.
Yarışma; Çevre, Ekonomik Sektörler, Hava ve İklim, Su Araştırmaları, Sürdürelebilirlik ve Refah ve Toplumsal Farkındalık ana alanları başlığı altında Biyoçeşitlilik ve Ekosistemler, Arazı Kullanımı ve Toprak, Orman, Tarım, Hayvancılık, Sanayi, Ulaşım, Enerji, Turizm, Hava Kirliliği, Sera Gazları, Hava Kalitesi, Su Yönetimi, İçme - Kullanma Suları, Su Kirliliği, Suyun Geleceği, Okyanus Asidifikasyonu, İklim Direnci İklim Direnci, Atık Yönetimi, Sağlık ve Kaliteli Yaşam, Kentsel Yapılaşma ve Toplumsal Farkındalık olmak üzere alt alanda düzenlenmektedir.
Yarışmaya başvuracak projelerin, aşağıdaki tematik alanlardan birisini kapsayacak şekilde hazırlanmış olması gerekir.