Lise öğrencilerinin ve mezunların üniversite kazanabilmeleri için girmeleri gereken bir sınav bulunmaktadır. Bu sınavın adı Yükseköğretim Kurumları Sınavı yani kısa hali ile YKS. YKS sınavı 3 oturumdan oluşmaktadır. Bu sınavda ilk oturum olarak Temel Yeterlilik Testi yapılmaktadır.
TYT, üniversite sınavlarına girecek öğrenciler için hazırlanmış 1. oturum sınavıdır. Bu sınavda öğrencileri Matematik, Türkçe, Fen Bilimleri ve Sosyal Bilimleri testleri beklemektedir. Sınava girecek tüm öğrenciler her testten sorumludur ve her bir soru öğrencilere puan kazandırabilmektedir. Eğer bir öğrenci üniversite kazanmak istiyorsa TYT sınavına girmek zorundadır. İstediği bölüme ve üniversiteye göre ise diğer oturumlara girmek isteğe bağlıdır.
TYT açılımı ile Temel Yeterlilik Testi olarak bilinmektedir.
TYT sınavında karşımıza çıkacak sorular okulda işlediğimiz 9 ve 10. sınıf konularını kapsamaktadır. Bu sınavda daha çok öğrencilere mantık ve okuduğunu anlama soruları sorulmaktadır. 9 ve 10. sınıf konularını bilmiyorsanız TYT konuları sayfamıza göz atmayı unutmayınız.
Öğrencilerin merak ettiği bir diğer soru ise TYT sınavına kimlerin gireceğidir. Temel yeterlilik sınavına sadece lise son sınıf öğrencileri, liseden mezun olmuş öğrenciler girebilmektedir.
Ben üniversitede okuyorum TYT sınavına girebilir miyim?
Evet. Üniversite okumanız, sınava girmenizi engellemez. Sizlerin de sınava girme hakkı vardır.
Sadece TYT sınavına girebilir miyim?
Evet. Sadece TYT sınavına girip 2 yıllık bölümler veya yetenek sınavı ile alan bölümler için tercih verebilirsiniz. Diğer oturumlara girmek zorunda değilsiniz.
TYT sınavı üniversite kazanmak isteyen her öğrencinin girmesi gereken ilk oturum sınavıdır. 9 ve 10. sınıf konularını kapsar. AYT sınavı ise öğrencilerin alanlarına göre çözmesi gereken testler bulunan ikinci oturum sınavıdır. Tüm lise konularını kapsamaktadır.
Öğrenciyi başarıya ulaştıracak en önemli konulardan biri ise düzenli çalışmaktır. Düzenli çalışmak ise çalışma programından geçmektedir. Eğer öğrenci 1 haftası veya 1 ayı için iyi bir plan yapıyorsa başarı kaçınılmazdır. Öncelikle bizim önerimiz kendi programınızı kendiniz yapmanızdır. Eğer bu konuda iyi olduğunuzu düşünmüyorsanız Rehberlik Servisimize başvurabilirsiniz.
ÖSYM sınavdan önce sınavlar ve dersler için katsayılar paylaşmaktadır. TYT sınavını yüzde olarak ele alırsak katsayılar %33 türkçe ve matematik, %17 ise fen bilimleri ve sosyal bilimler şeklinde diyebiliriz. Bu katsayıları 1 soru üzerinden ele aldığımızda türkçe ve matematik 3.3, fen bilimleri ve sosyal bilimler 3.4 puan kazandırmaktadır.
TYT, YKS sınavının ilk oturumu olan sınavdır. Üniversiteye hazırlanan öğrencilerin AYT ve YDT sınavlarına girmeye hak kazanmak için öncelikle TYT sınavından 150 barajını geçmeleri gerekmektedir. Toplamda 120 soru bulunan sınavda öğrenciler Türkçe, matematik, biyoloji, fizik, coğrafya, kimya, tarih, din kültürü, felsefe derslerinden sorumlu tutulmaktadır. Bunların soru dağılımları ise şöyle;
2022 TYT Matematik konuları neler? diye merak ediyorsan aşağıda TYT’ de sorumlu olduğunuz konuların listesini verdim. Tabii bu konuların hepsinden aynı derecede soru çıkmıyor. Bazı yıllarda hiç soru gelmeyen konular da olabiliyor. Bunun tablosu da aşağıda yer alıyor.
TYT Türkçe dersine paragraf ağırlıklı çalışmanızı öneririm. Bunun için çok kitap okuyor olmanız gerekmektedir. Bu sayede okumanız ilerledikçe anlama hızınız da artacak. Sadece paragraf sorularında değil, diğer derslerde de daha rahat anlayabilir duruma geleceksiniz. Böylece sınavı bitirme süreniz de azalmış olacak. Bu anlamda bütün sınavlar için öncelikli adım kitap okumak olmalıdır. TYT Türkçe soruları daha çok okuduğunu anlama becerisini ölçüyor. Paragrafta anlam, sözcükte anlam, cümlede anlam soruları diğer konulara göre daha fazla yer alıyor. TYT Türkçe konuları ise şöyle:
TYT biyoloji konuları, fen bilimleri bölümünün içerisinde yer almaktadır. Toplam 20 adet fen bilimleri sorusunun 6’ sı biyolojiden çıkmaktadır. Bu 6 soru ağırlıklı olarak canlılar ve hücreler konusundan gelmektedir. Çok tekrar ile üstesinden gelinebileceğini düşünüyorum. Tüm bu konular size ağır gelirse evinizden özel ders öğretmeninizle üstesinden gelebilirsiniz. Bunun için sizi Öğretmen Tercihim profil oluşturma sayfasına bekliyorum.
TYT fen bilimleri içerisinde toplamda 7 fizik sorusu karşımıza çıkıyor. Bu 7 soru sizi diğer adayların önüne geçirebilir. Geçmiş senelere baktığımızda soru dağılımları arasında pek bir fark yok. TYT fizik testinde karşınıza çıkacak konular ve soru dağılımları ise şöyle:
TYT kimya konuları, fen bilimleri içerisinde ve 7 sorudan oluşmaktadır. Aşağıda bu konuları ve en çok karşınıza çıkacak soru alanlarını paylaştım. Ders planınızı bu tabloya göre oluşturabilirsiniz.
TYT tarih dersinde sosyal bilimler içerisinde 5 soru karşımıza çıkmaktadır. Genel dağılıma baktığımızda sorular İlk Türk Devletleri, Osmanlı ve Atatürk dönemi içerisinden gelmektedir. Bu sorular içerisinde her yıl İlk Türk Devletleri ve Türk İslam Tarihi’ nden 1’ er soru çıkıyor. Osmanlı ve Atatürk Dönemi soruları konuları her yıl değişiklik gösteriyor. Tarih dersi için önerim; okul derslerini dinlemenin dışında sürekli tekrar, not alma ve son aylarda soru çözümüne ağırlık vermektir.
TYT coğrafya dersinde de Sosyal Bilimler içerisinde 5 soru bulunmaktadır. Coğrafya da ağırlıklı olarak sözel bilgiler içeren bir ders dolayısıyla yorum ağırlıklı sorular karşımıza çıkıyor. Bu konular ve soru dağılımları şöyle;
TYT içerisinde felsefe için de 5 soru bulunmaktadır. Bu sorular sözel olduğu için bilgi ve yorumlamayla kolaylıkla çözülebilir. Bu dersten 5 net yapma olasılığınız yüksek. Tabii çok soru çıkan konulara daha fazla ağırlık vermelisiniz.
Sosyal Bilimler içerisinde Din Kültürü dersinden de toplamda 5 soru çıkmaktadır. Doğru konulara ağırlık vererek bu dersten de 5 net yapabilirsiniz.